Kahvikersantti

Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim game horse

kuvat © Suomen Hippos / Pirje Fager-Pintilä

Nimi Kahvikersantti "Kessu" Rotu, sukupuoli suomenhevosori
Syntymäaika 2.8.2018, 6 v 4v. 2.12.2018oma ikääntyminen Säkäkorkeus 159cm
Väri tummanrautias, ee Aa Painotus yleispainotus
Rekisterinumero VH18-018-2219 Omistaja Milma (VRL-14149), Lupsakan Suomenhevoset
Koulutustaso He A, 110cm, CIC1 Kasvattaja Teuvo Huhtanen

Saavutukset
Kantakirjattu (R)-suunnalle 20.6.2019 palkinnolla KTK-II
18 + 18 + 19 + 18 = 73p.

Luonnekuvaus

Tällä kertaa minun oli ihan oikeasti tarkoitus ostaa uusi suomenhevosori. Ei välttämättä ihan sillä sekunnilla, mutta melko nopeasti löysin kuudetta aistiani kutkuttavan oripojan. Nelivuotias Kessu oli perusratsastettu ja myynnissä tavoitteelliseen kotiin. Ilmeisesti se oli hieman liian ori tammapainotteiseen talliin, eikä muutenkaan ollut alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa oikein sopiva. Oikein mielihyvin otin sen sitten meille Lupsakkaan asumaan. Minulla oli sellainen kutina, että tämän orin kanssa olisi vielä mahdollisuudet päästä pitkälle, ja kutina kasvoi kasvamistaan, kun tutkin orin sukua ja näin oikein lupaavia videoita hevosesta. Se oli jo nelivuotiaana kovin lahjakas hevonen, jolla on korkea työmoraali. Hieman orimainen ja isotteleva tapaus tosin.

Kessu on oikeasti hyvin fiksukäytöksinen hevonen. Toki sillä on tapana hieman buustata omaa egoaan ja esiintyä tammoille, mutta se on yksinkertaisesti järkevä. Kessu ei tee mitään sellaista typerää, joka saattaisi aiheuttaa orille itselleen ongelmia ja se tottelee sekä kunnioittaa ihmistä moitteetta. Talutusretket myös tammatarhojen ohi sujuvat riimun kanssa, mikäli ihmisellä itsellään on rauhallinen mieli ja luotto hevoseen. Kessu tanssahtelee komeasti höristen tammojen ohi, mutta ei millään muotoa yritä rynniä niitä kohti tai unohda taluttajan olemassaoloa. Vauhti vain hieman hidastuu, kun ori alkaa esittää passagea. Kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat ilman suurempia ongelmia. Kessua saa puunata niin paljon kuin mieli tekee, eikä se ole moksiskaan. Päinvastoin, ori nauttii kaikesta ylimääräisestä huomiosta (ja porkkanoista), jota hoitaja voi sille antaa. Perushoidon lisäksi myöskään kengittäjä tai eläinlääkärin visiitit eivät tuota ongelmia. Kessu on ystävällinen kaikille ihmisille, eivätkä näiden ammattien edustajat ole poikkeus. Ainoastaan kengitys käy välillä orin mielestä hieman tylsäksi, jolloin se kokee asiakseen alkaa huudella kovaan ääneen, jos vaikka joku vastaisi laitumilta.

Ori on reipas, mutta miellyttävä ratsastaa. Kessu ei ole sellainen kaahottajatyyppi, vaan se kantaa itsensä oikein mallikkaasti valumatta etupainoiseksi tai kovaksi suustaan. Sillä on reippaat ja joustavat askellajit, joita on mukava työstää ja joissa on helppo istua mukana. Liikkeidensä ansiosta Kessu onkin saatu kouluratsastuksessa vaativa B – tasolle. Toki myös ratsastaessa orilla on joskus tapana hieman esitellä itseään, mikä saattaa viedä keskittymistä pois itse tehtävästä. Rauhallisen ja johdonmukaisen ratsastajan kanssa orin keskittyminen palautuu kuitenkin nopeasti ja myös pysyy annetuissa tehtävistä. Vaikka Kessu onkin mukava ratsastaa, ei siitä ole kuitenkaan ihan aloittelijoiden ratsuksi. Ori vaatii selkeät ohjeet ja ratsastajan, joka ei ala hätäillä ja sotkea omia apujaan. Myös esteradalla ori jatkaa tasaisen varmaa suorittamistaan. Toki Kessu hieman innostuu esteitä hypätessä ja saattaa joskus jopa hieman pukittaa esteen jälkeen. Ori pysy kuitenkin hienosti hallinnassa ja laukkaa rauhallisesti esteeltä toiselle. Esteratsuna Kessu on varma ja rohkea, eikä se useinkaan kieltäydy. Siksi myös ratsastajan on oltava tarkkana lähestymisten kanssa, sillä ori saattaa koittaa onneaan, vaikka lähestyminen olisi ollut kaukana ideaalista. Samoin myös maastoesteradoilla pitää olla tarkkana lähestymisten kanssa. Kessulla saattaa olla joskus hieman liikaakin itsevarmuutta, minkä vuoksi ratsastajan pitää olla kartalla ja mukana menossa. Ei Kessukaan silti ihan mistä sattuu hyppää, joten orin kanssa harvemmin sattuu mitään. Sillä tuntuu olevan tiettyä järkeä päässään. Niin maastoesteillä, kuin myös ihan maastolenkeillä ori jatkaa samaa rauhallista linjaa. Se kulkee reippaasti korvat hörössä tutkien ympäristöä, mutta kuuntelee samalla ratsastajan apuja ongelmitta. Kessun kanssa on ihan täysin mahdollista ensin laukata puolet laukkasuorasta ja yhtäkkiä siirtyäkin kävelemään loput laukkasuorasta pitkin ohjin. Ori ihan oikeasti tekee niin kuin ratsastaja pyytää. Kessu on myös rohkea, eikä siis erityisemmin säiky mitään. Säikähtäessään ori säpsähtää tai ottaa sivuaskeleen, mutta ei varmasti lähde pinkomaan tuli hännän alla takaisin kotiin. Siinä mielessä Kessu on myös miellyttävä maastomopo.

Kilpapaikoillahan ori on ihan elementissään. Jo traileriin Kessu menee häntä ja pää pystyssä hirnuen hyvästejä tallin muille asukkaille. Se suorastaan haluaa mennä kuljetusautoon. Pettymyksen oikein näkee tummanrautiaan orin naamasta, jos kuljetusautoon menee ihan muita hevosia, eikä ollenkaan Kessua. Se vain kovasti tahtoisi aina maailmalle esittelemään itseään. Kilpapaikoilla Kessua kannattaa jo käsitellä pitkälti suitset päässä, sillä silloin orin innostuneisuus nousee eksponentiaalisesti, mitä lähempänä omaa suoritusta ollaan. Jotenkin kummasti ori pystyy kuitenkin aina rauhoittamaan itsensä siitä täpinästä radalle mentäessä, sillä kilpailusuorituksen aikana se on ihan yhtä hyvä ratsastaa kuin muulloinkin. Tietysti näkökentässä vilahtelevat hevoskaverit saattavat jälleen varastaa orin huomion, mutta yleensä Kessu keskittyy hommaansa ihan sata lasissa.

Sukutaulu

i: Kahvipapu
trt, 163cm evm

ii: Papunen
vrt, 164cm evm
iii: Pikku Peluri
m, 162cm evm
iie: Töyhtöhyyppänen
vprt, 165cm evm
ie: Kaihonkatse
rt, 162cm evm
iei: Turkanen
m, 166cm evm
iee: Kaipaustuuli
vrt, 158cm evm
e: Kersantti Karoliina
prt, 155cm evm
ei: Ukkometso
prn, 158cm evm
eii: Haukankatsastus
vrt, 158cm evm
eie: Miljoonakello
vrn, 157cm evm
ee: Katriina
vrt, 153cm evm
eei: Pyörremyrskytuuli
trtkm, 150cm evm
eee: Kauhunkatve
trt, 156cm evm

Kessun isä Kahvipapu oli isokokoinen suomenhevosori, joka kilpaili kouluratsastuksessa. Tummanrautias ori oli fiksukäytöksinen ja hyväliikkeinen, joten hyvin sujuneen kilpauran jälkeen sillä riitti vientiä tammarintamalla. Ori sai useita jälkeläisiä, joista kaikki ovat ainakin joskus kilpailleet kouluratsastuksessa. Ori periytti liikkeitään, ratsastettavuuttaan ja fiksua luonnettaan.

Kessun isänisä Papunen kilpaili myös kouluratsastuksessa. Hyväliikkeinen ori oli miellyttävä ratsastaa ja menestyi mainiosti. Vaaleanrautias ori kilpaili pitkään ennen kuin jäi eläkkeelle kilpauraltaan ja siirtyi jalostushommiin. Kessun isänisänisä Pikku Peluri oli sen sijaan mainio yleisratsu. Koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa kilpaillut ori oli hyväluonteinen ja ahkera ratsu, joka kuitenkin säilytti orimaisuutensa läpi iän. Vanhetessaan mustasta orista tuli orimaisempi ja omapäisempi, mutta sen kanssa oli aina yksinkertaista toimia. Ikä toi myös mukanaan tiettyä arvokkuutta, eikä orilla ollut muutenkaan tapana pistää ranttaliksi. Kessun isänisänemä Töyhtöhyyppänen oli kouluratsastukseen painottunut yleisputte. Vaaleanpunarautias tamma oli hyväliikkeinen, mutta kovin omapäinen tapaus. Persoonallinen tamma kilpaili vaihtelevalla menestyksellä ja sai myöhemmin myös muutamia varsoja.

Kessun isänemä Kaihonkatse oli yleispainotteinen suomenhevostamma, joka kilpaili lyhyen, mutta menestyksekkään uran. Rautias tamma ehti saada kaksi varsaa ennen kuin joutui onnettomuuteen, jonka vuoksi se piti lopettaa. Kessun isänemänisä Turkanen oli myös yleispainotteinen suomenhevonen. Nuorena ori kokeili siipiään juoksijana sukunsa vuoksi, mutta laukkaherkkyyden vuoksi siitä tuli ratsu. Ratsuna musta ori menestyikin mainiosti ja nautti erityisesti esteistä, sekä rata-, että maastoesteistä. Ori ei ollut menestynein, mutta sillä oli ihmisystävällinen luonne ja sopusuhtainen rakenne, jonka ansiosta sitä käytettiin myös hieman suomenhevosjalostuksessa. Kessun isänemänemä Kaipaustuuli oli kaunis ja menestyksekäs kouluratsu. Tamma oli harrastajaperheessä lasten kilparatsuna, mutta sillä haluttiin teettää vielä varsa vanhoilla päivillään. Budjettia ei kuitenkaan ollut huippuoriin, joten vaaleanrautias tamma astutettiin Turkasella, jonka astutusmaksut eivät hiponeet pilviä.

Kessun emä Kersantti Karoliina oli yleispainotteinen suomenhevostamma, joka kilpaili erityisesti kenttäratsastuksessa. Monipuolinen punarautias tamma oli luonteeltaan ystävällinen ja miellyttävä sekä yritteliäs ratsu. Menestyttyään kilpailuissa tamma jäi harrasteratsuksi eräälle perheelle ja vanhemmiten sillä teetettiin myös muutama varsa.

Kessun emänisä Ukkometso kilpaili esteratsastuksessa menestyksekkäästi. Punaruunikolla orilla riitti hyppyvoimaa ja tekniikka oli kohdillaan. Orilla oli lisäksi hyvä työmoraali, joten sitä oli aina ilo ratsastaa, vaikka energiaa saattoi välillä olla hieman liikaakin. Kessun emänisänisä Haukankatsastus oli yleispainotteinen suomenhevosori. Vaaleanrautias ori kilpaili este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa pitkään. Ori ei menestynyt keskivertoa paremmin, mutta sillä oli hyvä luonne ja sopusuhtainen rakenne. Näiden seikkojen vuoksi sitä käytettiin myös jalostuksessa melko paljon. Kessun emänisänemä Miljoonakello oli siro suomenhevostamma, joka kilpaili pääosin esteratsastuksessa. Vaaleanruunikko tamma oli kaunis ja lahjakas, mutta sillä oli hyvin tammamainen ja hankala luonne. Sen kanssa ei pärjännyt ihan kuka tahansa, eikä sillä teetetty paljonkaan varsoja hankalan luonteen vuoksi.

Kessun emänemä Katriina oli kaunis vaaleanrautias suomenhevostamma. Yleispainotteinen tamma kilpaili jonkin verran kolmessa lajissa, mutta pääosin tamma kierteli näyttelyitä ja toimi harrasteratsuna. Kessun emänemänisä Pyörremyrskytuuli oli nimensä mukainen. Tummanrautiaankimo ori oli energinen ja vauhdikas. Kenttäratsuna toiminut ori ei ollut sieltä helpommasta päästä, vaan melko hankalakin ratsastaa ja käsitellä. Sillä oli valtavasti menohaluja ja orimainen luonne, mutta kokeneiden käsittelijöiden kanssa kaikki energia ja tahto saatiin valjastettua työntekoon. Kessun emänemänemä Kauhunkatve oli sen sijaan ystävällinen ja rauhallinen tamma. Satunnaisesti hieman tammamaisesti käyttäytyvä tummanrautias suomenhevonen kilpaili koulu- ja esteratsastuksessa menestyksekkäästi. Vanhemmiten siitä tuli hieman kärttyisä, mutta tamma sai viettää loppuelämänsä oman perheensä kanssa pyöräyttäen muutamia varsoja.

Jälkeläiset

o. Lupsakan Korpraali - s. 20.5.2019
e. Jänkäkurpitsa

Kilpailutulokset

KERJ 10 sij.
31.3.2019 - KK Bailador - CIC1 - 4/40
3.4.2019 - KK Bailador - CIC1 - 6/40
4.4.2019 - KK Bailador - CIC1 - 1/40
18.5.2019 - Nekkulan Suomenhevoset - CIC1 - 2/20
19.5.2019 - Nekkulan Suomenhevoset - CIC1 - 2/20
20.5.2019 - Nekkulan Suomenhevoset - CIC1 - 3/20
22.5.2019 - Nekkulan Suomenhevoset - CIC1 - 2/20
31.5.2019 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 1/22
1.6.2019 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 4/22
25.8.2019 - Kilpailukeskus Bernie - CIC1 - 2/52

KRJ 43 sij.
11.2.2019 - Team J&K - Va B - 2/40
15.2.2019 - Pirunportti - Va B - 4/30
16.2.2019 - Team J&K - Va B - 4/40
18.2.2019 - Pirunportti - Va B - 5/30
19.2.2019 - Team J&K - Va B - 6/40
5.3.2019 - Kuuran Suomenratsut - Va B - 3/40
6.3.2019 - Kuuran Suomenratsut - Va B - 1/40
6.3.2019 - Kuuran Suomenratsut - Va B - 2/40
7.3.2019 - Kuuran Suomenratsut - Va B - 3/40
11.3.2019 - Kuuran Suomenratsut - Va B - 1/40
16.3.2019 - Kuuran Suomenratsut - Va B - 5/40
21.3.2019 - Pirunportti - Va B - 1/30
21.3.2019 - Pirunportti - Va B - 1/30
6.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 6/40
11.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 3/40
13.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 4/40
1.5.2019 - Gestüt Helmwald - Va B - 4/30
3.5.2019 - Gestüt Helmwald - Va B - 5/30
10.5.2019 - Gestüt Helmwald - Va B - 5/30
22.6.2019 - Verso - Va B - 4/30
24.6.2019 - Verso - Va B - 5/30
26.6.2019 - Verso - Va B - 2/30
26.6.2019 - Verso - Va B - 3/30
1.7.2019 - Verso - Va B - 2/30
3.7.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 4/48
5.7.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 1/48
9.7.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 5/48
13.7.2019 - Vallmo Stall - Va B - 4/30
15.7.2019 - Vallmo Stall - Va B - 3/30
16.7.2019 - Vallmo Stall - Va B - 1/30
18.7.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 4/48
19.7.2019 - Vallmo Stall - Va B - 5/30
20.7.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 2/48
3.8.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 7/50
7.8.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 5/50
13.8.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 6/50
15.8.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 3/50
23.8.2019 - Vappulan Kartano - Va B - 5/59
24.8.2019 - Vappulan Kartano - Va B - 7/59
26.8.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - Va B - 7/50
20.11.2019 - Humlegård - Va B - 2/30
9.12.2019 - Safiiritiikerin kilpailukeskus - Va B - 2/30
13.12.2019 - Safiiritiikerin kilpailukeskus - Va B - 5/30

ERJ 1 sij.
26.4.2019 - Rósgarður - 110cm - 7/100

Näyttelytulokset

29.3.2019 - Norrqård - suomenhevosorit - 6/12 SA
1.4.2019 - Einfall - suomenhevosorit - 5/12, irtoSERT
25.4.2019 - Duren - suomenhevosorit - 4/12 irtoSERT

Varusteet ja päiväohjelma

Kessun perusvarusteina on mustat aachen-suitset D-kuolaimilla ja joko musta koulu- tai estesatula. Orilta löytyy myös omat kankisuitset, joita käytetään rankemmassa koulutreenissä. Molempiin satuloihin löytyy täysin Kessun omat satulahuovat, jotka ovat väriltään laivastonsiniset.

Myös orin harjapakki ja sen sisältö on pitkälti laivastonsinistä, kuten myös Kessun arkiriimu sekä riimunnaru. Orilla on myös musta nahkariimu, mutta se on hieman harvemmin käytössä. Kessun harjapakista löytyy harjojen lisäksi mustat jännesuojat sekä takajalan suojat, joita käytetään maastoesteillä.

Kessun loimet ovat myös samaa värimaailmaa. Orilta löytyy toppaloimi talven pakkasia varten, fleecevuorinen sadeloimi sekä tallikäytössä villaloimi. Kessulla on tapana joskus palella, joten sille on ostettu myös ohuempi ulkoloimi, jota se käyttää ulkona pienemmillä pakkasilla.
Kessulla treenataan kovasti, sillä se on vielä kisauransa alkuvaiheessa. Orilla kilpaillaan kolmea lajia, joten kaikkia varten myös harjoitellaan viikolla.

MAANANTAI maasto(este)treeni
TIISTAI vapaa
KESKIVIIKKO koulutreeni
TORSTAI puomeja ja pieniä esteitä
PERJANTAI estetreeni
LAUANTAI vapaa
SUNNUNTAI kevyt koulutreeni

Päiväkirja ja valmennukset

10.12.2018 – päiväkirja kirjoittaja: omistaja

Minulla alkoi olla jo muutama elämänsä ehtoossa oleva ori ja kaipailin uusia sukulinjoja talliini. Aloin siis pienesti etsiskellä uutta oria ja löysinkin sellaisen varsin nopeasti. Ori asui melko kaukana, joten sain sen oikein kotiinkuljetuksella. Minä olin ajanut sitä koeajamaan, joten omistaja oli luvannut tuoda sen minulle. Siispä nyt käsissäni minulla oli neljävuotias peruskoulutettu oripoika, jonka kanssa olisi tarkoitus aloittaa tie kohti tähtiä.

Ulkona oli kylmä, mutta todella nätti ilma, joten päätin ratsastella Kessulla hieman pitkin tiluksia. Kovin uhkarohkeaksi en alkanut, vaan suosiolla satuloin ja suitsin orin heti kun sain sen trailerista karsinaan ja juteltua juttuni edellisen omistajan kanssa. Heiluttelimme orin kanssa tallipihassa, kun edellinen omistaja kaasutti pois pihasta. Kessukin tuntui heiluttavan. Jotain se ainakin kuopsutteli kaviollansa. Koska kyseessä oli minulle uusi hevonen ja hevoselle uusi ympäristö, olin pyytänyt Elsan liikuttamaan Piikua samalla. Piiku on meidän luottopollemme, jonka kanssa on aina hyvä lähteä tutustuttamaan nuoria uusiin asioihin. Mihinkään kauas meidän ei ollut tarkoitus lähteä, mutta hieman kiertämään paikkoja.

Hankea oli kertynyt juuri sopivasti, joten päätimme käydä kiertelemässä laitumia ja tarkistamassa että langat ovat kaikkialla ihan okei. Kessu tuntui hyvältä ratsastaa, se oli reipas mutta ei mitenkään säikky. Ori sai lisäksi käyttää energiaansa hangessa etenemiseen, eikä se käynyt hankalaksi pidellä. Meidänhän oli tarkoitus vain kävellä ja hieman liikuttaa oria matkanteon jäljiltä. Kiertelimme laitumia ja tarhoja liikkuen välillä umpihangessa ja välillä auratulla tiellä. Kessu käyttäytyi oikein fiksusti muutamaa epämääräistä säpsähdystä lukuun ottamatta. Olin siis oikein tyytyväinen uusimpaan ostokseeni ja pienen lenkin jälkeen jäinkin sen kanssa tekemään hieman tuttavuutta. Harjailin oria pitkän kaavan mukaan selvittäen myös harjan ja hännän. Kessu oli mukava ja simppeli käsitellä, mutta hieman liian kärsimätön ja seuranhaluinen ollakseen yksinään tallissa. Siispä vein sen vielä loppupäiväksi tarhaan tutustumaan naapuritarhojen asukkeihin.

Ulkoasu © Lupsakan Suomenhevoset 2019, Ulkoasun kuva © Vapaasti by AK, Tämä on virtuaalitalli - This is a sim game stable