Jänkäkurpitsa

Nimi Jänkäkurpitsa "Kurppa" Rotu, sukupuoli suomenhevostamma
Syntymäaika 12.1.2018, 17 v 4v. 12.5.2018 oma ikääntyminen Säkäkorkeus 153cm
Väri vaaleanrautias, ee Aa Painotus yleispainotus
Rekisterinumero VH18-018-1227 Omistaja Milma (VRL-14149), Lupsakan Suomenhevoset
Koulutustaso He A, 100cm, Helppo Kasvattaja Jussi Turveniemi

Saavutukset
Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu 30.11.2019 ERJ-II
5,5 + 40 + 20 + 20 + 8 = 93,5p.


kuvat © kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Luonnekuvaus

Kurppa on sitten varsin mielenkiintoinen tapaus. Yhtään en ymmärrä miten se mulle oikein päätyi, mutta en ole silti vielä montaa kertaa katunut tamman ostoa. Joidenkin suomenhevospippaloiden jälkeen saatoin olla kavereiden kanssa lasillisella, ja siellä minulle myytiin tällainen kenttätamma. Kaverit tiesivät mun heikon kohdan kenttäratsuille ja sanoi ettei tällainen hevonen nyt voisi oloneuvokseksikaan jäädä. Näin muutaman videon hevosesta, sukutaulun ja eläinlääkärin papereita. Illan päätteeksi olinkin yhtäkkiä mennyt ostamaan se hevosen ja seuraavana päivänä piti pää hieman jomottaen lähteä sitä hakemaan.

Kurppa on oikeastaan aika kivaluonteinen tamma. Lukuun ottamatta tammapäiviä. Tammapäiviä on aina kuukaudessa muutama, ja silloin Kurppa on kiukkuinen, ärtynyt eikä tasan tarkkaan tottele ratsastajaa. Mutta kaikkina niinä muina päivinä karsinasta kurkistelee korvat hörössä kaunis vaaleanrautias tamma, joka on innolla valmis lähtemään töihin. Kurppaa on siis yleensä kiva hoitaa. Tammaa voi huoletta hoitaa vapaana, ja sen kanssa voi tehdä lähes mitä vaan. Kaviot nousevat mallikkaasti eikä varustamistakaan vastaan ole mitään. Toista on kiukkupäivinä, jolloin Kurppa tömistelee kiukkuisesti kavioitaan ja irvistelee pahasti satulavyötä kiristettäessä. Nyt oletetaan jälleen, että satula on ylipäätään saatu väistelevän suomenhevosen selkään. Tällöin tamman kanssa touhutessa pitää varoa varpaitaan ja hieman myös vahtia neitokaisen kalisevia hampaita. Koskaan Kurppa ei ole oikeastaan purrut, mutta saattaa kyllä napata paidanhelmasta kiinni jos tarpeeksi huonolla tuulella on. Tammasta näkee heti ensi silmäyksellä, minkälaisella tuulella se on. Usein suunniteltu treeni vaihtuukin vapaapäiväksi, sillä kukaan ei halua taistella Kurpan kanssa sen ollessa huonolla tuulella.

Kurpallahan siis ratsastetaan yleensä silloin kun se on hyvällä tuulella ja kaikin puolin toimiva suomipolle. Lujaahan se tykkää mennä, jolloin se myös hieman painaa kädelle, mutta nopeasti tamman saa myös asettumaan aloilleen ja kuuntelemaan ratsastajan hienovaraisia apuja. Kurppa on todellinen moniosaaja. Kaverini eivät yhtään valehdelleet, kun kehuivat tätä tammaa maasta taivaisiin. Eikä tätä ostosta ole tarvinnutkaan katua. Tammalla on nätit liikkeet ja se esittelee niitä mielellään. Korkeammallekin tasolle voisi tamman kouluratsastuksessa saada, mutta kenttäpainotteisena jäätiin sopivalle tasolle estepuolen hieman rajoittaessa. Kurppa ylittää metriä oikein näppärästi ratana ja enemmänkin varmaan hyppäisi, mutta maastoesteet hieman rajoittavat. Vaikka tammalta löytyykin innostusta ja kokeilunhalua, on sillä myös terve kunnioitus maastoesteitä kohtaan. Nyt tamma hyppää tasolleen sopivia maastoesteitä, joita se ei arastele vaan loikkaa reippaasti yli. Taitava Kurppa on, ja ratsastajalle miellyttävä. Kouluradoilla se kulkee kauniissa muodossa ja tekee helposti pyydetyt liikkeet, kunhan ratsastaja on ensin saanut tamman energian suunnattua koulutyöskentelyyn. Esteillä Kurpan saa antaa pinkoa hieman vapaammin, ja lähinnä näyttää sille mihin suuntaan ja mikä este. Tamma on äärimmäisen ketterä ja sen kanssa voi tehdä tiukkojakin linjoja ilman, että hyppykyky kärsii. Erilaisissa aikaluokissa Kurppa onkin verraton peli. Yhtä lailla se on myös maastoesteradoilla loistava, pitkät esteiden välit se menee lujaa, mutta ymmärtää myös esteelle tullessaan hidastaa järkevään vauhtiin, jotta myös ratsastaja pysyy kartalla siitä, koska se este on siellä hevosen edessä ja alla. Tyhmänrohkea Kurppa ei siis ole. Eikä tamman kanssa tarvitse aina töitä tehdä tai olla kilparadalla, erityisen kiva sen kanssa on myös vain höntsäillä. Kurpan kanssa on kiva jolkotella kentällä ilman satulaa tai mennä metsään tuulettamaan päätä, erityisen kiva harrastuspolle siis.

Mukava ja mutkaton se on myös kuljettaa. Kurppa menee ihan nätisti koppiin taluttajan perässä ja on siellä myös nätisti. Kurppa seisoskelee kuljettaessa rauhallisesti ja pureskelee tyytyväisenä heinää. Kilpailupaikalla Kurppa reipastuu taas matkan jäljiltä ja katselee pää korkealla ympäristöään. Tammalla on myös tapana jutella muille hevosille ja se haluaisikin tehdä tarkempaa tuttavuutta monien kanssa. Oletetaan jälleen, että Kurpalla on hyvä päivä. Jos tammalle on sattunut huono päivä kisapäiväksi, on syytä varautua punaisella rusetilla ja kestää pettymys tamman kulkiessa kouluradalla kuin muuli.

Sukutaulu

i: Jänkhä-Joonatan
rt, 159cm

ii: Rosvo-Jesper
m, 156cm
iii:Ryöväri
m, 157cm
iie: Jessiina
prt, 152cm
ie: Lapinsirri
vrt, 163cm
iei: Lapin Ukko
trt, 160cm
iee: Sirkuttaja
vprt, 165cm
e: Taikakurpitsa
vrt, 154cm
ei: Taiantekijä
tprt, 154cm
eii: Tarmontovi
trt, 158cm
eie: Loitsuntekijä
vprt, 150cm
ee: Lasitossu
vrt, 156cm
eei: Lapikasta
prt, 157cm
eee: Sinterella
rtkm, 152cm

Kurpan isä Jänkhä-Joonatan oli jo varsana osoittanut persoonansa ja luonteesta, mikä ei tehnyt siitä kovin helppoa koulutettavaa. Orilla oli kuitenkin suku mallillaan, eikä sitä millään tahdottu ruunata. Rautias ori kilpaili kenttäratsastuksessa muutaman vuoden, kunnes se vihdoin päätettiin ruunata. Orilla oli niin valtavan suuri ego, ettei kilpailuista tahtonut tulla oikein mitään. Nuorena ruunaamisen vuoksi siltä jäi vain kaksi jälkeläistä, mikä on harmi, sillä ruunaamisen jälkeen ori osoitti taitonsa kenttäradoilla kerta toisensa jälkeen. Kurpan isänisä Rosvo-Jesper oli kutakuinkin samanluonteinen kuin poikansa. Musta ori oli kuitenkin helpompi käsitellä ja osasi keskittyä työntekoon tammahuuruissaankin, niinpä se pysyi orina. Kenttäratsastuksessa menestynyt ori sai myös useita hyvin menestyneitä jälkeläisiä. Kurpan isänisänisä Ryöväri oli itsepäinen, mutta komea. Musta ori kilpaili este- ja kouluratsastuksessa hyvin tuloksin. Se ei ollut helppo ratsastaa, mutta taitoa sillä kyllä riitti. Ne taidot toivat orille myös muutamia jälkeläisiä. Kurpan isänisänemä Jessiina oli puolestaan oikein lempeä. Punarautias tamma oli varsinainen monitoimipolle ja kilpaili esteitä, koulua ja kenttää, kaikkia hyvällä menestyksellä. Tamma oli todella miellyttävä luonteeltaan, eikä sen rakennekaan ollut hullumpi. Vanhoilla päivillään Jessiina pyöräyttikin useita jälkeläisiä, jotka kaikki olivat kovin kysyttyjä monenlaiseen käyttöön ja näyttöön.

Kurpan isänemä Lapinsirri oli suuri, hieman hupsunnäköinen tamma. Se oli perinyt vanhempiensa rakenteiden huonot puolet, mutta luonteeltaan tamma oli täyttä kultaa. Se oli nöyrä ja teki mielellään töitä. Sen kanssa kilpailtiinkin kenttäratsastuksessa muutamia vuosia, kunnes vanha jalkavamma alkoi osoittaa rasittumisen merkkejä. Sen jälkeen vaaleanrautias tamma siirtyi harrastekäyttöön ja pyöräytti myös muutaman varsan. Kurpan isänemänisä Lapin Ukko oli hyvä harrasteratsu. Sen kanssa kilpailtiin kenttäratsastuksessa satunnaisesti ja usein ori menestyi ihan hyvin. Tummanrautiaalla orilla oli työmoraali kohdillaan, mikä teki siitä mieluisan ratsastettavan. Rakenteeltaan ori oli vain keskivertoa, joten se ei saanut kuin pari jälkeläistä. Kurpan isänemänemä Sirkuttaja oli mitä mainioin perheratsu. Tyttären kiinnostuttua kilpailuista siitä leivottiin oiva kilpahevonen niin esteille kuin myös kouluun, eikä vaaleanpunarautias tamma pettänyt. Sillä olisi ollut varmasti kapasiteettia korkeampiinkin luokkiin, mutta ratsastaja ei itse ollut niin taitava. Tamman kyvyt menivät ehkä hieman hukkaan, mutta se sai elää rauhassa perheessä, jossa sitä rakastettiin.

Kurpan emä Taikakurpitsa on tainnut opettaa varsalleen kaikki kepulikonstit. Se oli luonteeltaan hyvin tammamainen ja itsepäinen tapaus. Ystävällinen kyllä, joten siitä saatiin leivottua oikein hyvä kilpahevonen esteille, kouluun ja kenttäradoille. Tamma menestyi (yleensä) ja keräsi mainetta suomenhevospiireissä. Kurpan emänisä Taiantekijä oli hyväluonteinen ori. Toki sillä oli välillä tapana hieman machoilla, mutta se kunnioitti ihmistä täydellisesti. Tummanpunarautiaan orin kanssa kierrettiinkin ensin kenttäratsastuskilpailuja ja myöhemmin vielä este- ja kouluratsastuskilpailuja. Ori menestyi vallan mainiosti, se yritti aina parhaansa ja kuunteli ratsastajan neuvoja moitteetta. Hyvä luonne ja menestys tekivätkin orista suositun jalostusmarkkinoilla. Kurpan emänisänisä Tarmontovi oli yhtä lailla yleispainotteinen suomenhevosori. Tummanrautias ori ei ehkä ollut parasta kärkikastia, mutta menestyi silti ihan kohtuullisen hyvin. Sillä oli kuitenkin hyvä, sopusuhtainen rakenne ja hyvä luonne, jotka lisäsivät orin menestystä jalostusmarkkinoilla. Kurpan emänisänemä Loitsuntekijä oli energinen ja innokas tamma. Sillä oli aina intoa lähteä työhön, joskus jopa hieman liikaa. Aivan kaikki kenttäratsastuskilpailuista eivät menneet ihan nappiin, sillä joskus vaaleanpunarautiaan tamman oli hieman hankala keskittyä. Sijoituksia se kuitenkin keräsi, eikä rakenteessakaan ollut valittamista.

Kurpan emänemä Lasitossu oli tammamainen ja omanarvontuntoinen neitokainen. Tammaa piti kohdella silkkihansikkain, jotta sen kanssa sai suoriuduttua. Osaavan ratsastajan kanssa Lasitossu kilpaili kuitenkin este- ja kouluratsastuksessa menestyen. Vaaleanrautiaalla tammalla riitti kapasiteettia ja taitoa, mutta se ei ollut aina valmis näyttämään sitä. Vanhemmiten lempeämpi tamma sai myös muutaman varsan. Kurpan emänemänisä Lapikasta oli kovin vaatimattomasta suvusta ponnistanut menestyjä. Kovin valtavaa kapasiteettia orilla ei ollut, mutta sillä oli loistava työmoraali ja se teki kaikkensa ratsastajan eteen. Orin kanssa oli siis suuri ilo kilpailla kaikissa kolmessa lajissa. Punarautias ori oli myös rakenteeltaan korrekti, joten sillä oli kasvattajia yllättänyt suuri kysyntä jalostusmarkkinoilla. Kurpan emänemänemä Sinterella oli kovin miellyttävä tamma. Se kilpaili kenttäratsastuksessa muutamia vuosia, kunnes siirtyi ratsastuskoulukäyttöön. Rautiaankimo tamma oli hieman liiankin rauhallinen kilparatsuksi, eikä se aina jaksanut oikein yrittää. Ratsastuskoulussa tamma oli kuitenkin pidetty, sillä se oli hyvin kiltti ja rauhallinen. Vanhoilla päivillään tamma sai vielä kaksi jälkeläistä, joista toinen jäi ratsastuskouluun jatkamaan sukua.

Jälkeläiset

o. Lupsakan Korpraali - s. 20.5.2019
i. Kahvikersantti

Kilpailutulokset

KERJ 41 sij.
9.7.2018 - Ristikallio - Helppo - 4/47
16.7.2018 - Ristikallio - Helppo - 1/47
17.7.2018 - Ristikallio - Helppo - 3/47
8.8.2018 - Liljalehto - Helppo - 2/30
10.8.2018 - Defective - Helppo - 1/30
11.8.2018 - Koistila - Helppo - 3/30
13.8.2018 - Defective - Helppo - 1/30
15.8.2018 - Defective - Helppo - 1/30
17.8.2018 - Koistila - Helppo - 3/30
17.8.2018 - Defective - Helppo - 4/30
22.7.2018 - Lupsakan Suomenhevoset - Helppo - 3/28
23.7.2018 - Lupsakan Suomenhevoset - Helppo - 5/28
28.7.2018 - Ristikallio - Helppo - 5/25
30.7.2018 - Ristikallio - Helppo - 1/25
4.8.2018 - Ristikallio - Helppo - 2/25
6.8.2018 - Ristikallio - Helppo - 3/25
21.8.2018 - Viisikko - Helppo - 1/36
24.8.2018 - Viisikko - Helppo - 4/36
25.8.2018 - Viisikko - Helppo - 5/36
1.9.2018 - Navaja - Helppo - 1/20
2.9.2018 - Winterhold - Helppo - 1/19
5.9.2018 - Navaja - Helppo - 1/20
6.9.2018 - Delmenhorst - Helppo - 5/40
8.9.2018 - Winterhold - Helppo - 1/19
9.9.2018 - Navaja - Helppo - 4/20
12.9.2018 - Winterhold - Helppo - 1/19
13.9.2018 - Delmenhorst - Helppo - 3/40
13.9.2018 - Navaja - Helppo - 3/20
14.9.2018 - Winterhold - Helppo - 3/19
15.9.2018 - Winterhold - Helppo - 1/19
15.9.2018 - Navaja - Helppo - 2/20
17.9.2018 - Turmeltaja - Helppo - 2/40
18.9.2018 - Navaja - Helppo - 3/20
18.9.2018 - Winterhold - Helppo - 2/19
19.9.2018 - Winterhold - Helppo - 4/19
20.9.2018 - Winterhold - Helppo - 4/19
24.9.2018 - Turmeltaja - Helppo - 4/40
25.9.2018 - Delmenhorst - Helppo - 6/40
27.9.2018 - Turmeltaja - Helppo - 1/40
29.9.2018 - Turmeltaja - Helppo - 4/40
30.9.2018 - Turmeltaja - Helppo - 1/40

ERJ 50 sij.
3.1.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - 100cm - 3/30
6.1.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - 100cm - 5/30
10.1.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - 100cm - 2/30
10.1.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - 100cm - 4/30
11.2.2019 - Decnen virtuaaliset - 100cm - 3/30
12.2.2019 - Decnen virtuaaliset - 100cm - 3/30
13.2.2019 - Decnen virtuaaliset - 100cm - 5/30
1.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - 100cm - 5/40
2.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - 100cm - 6/40
4.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - 100cm - 3/40
5.4.2019 - Caswell - 100cm - 5/30
7.4.2019 - Caswell - 100cm - 2/30
8.4.2019 - Riimuvaara - 100cm - 2/30
10.4.2019 - Riimuvaara - 100cm - 5/30
10.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - 100cm - 3/40
10.4.2019 - Caswell - 100cm - 2/30
11.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - 100cm - 6/40
16.4.2019 - Caswell - 100cm - 5/30
18.4.2019 - Caswell - 100cm - 1/30
18.4.2019 - Caswell - 100cm - 1/30
5.5.2019 - Riimuvaara - 100cm - 2/30
8.5.2019 - Riimuvaara - 100cm - 3/30
9.5.2019 - Riimuvaara - 100cm - 1/30
10.5.2019 - Riimuvaara - 100cm - 5/30
15.5.2019 - Riimuvaara - 100cm - 3/30
16.5.2019 - Riimuvaara - 100cm - 5/30
19.5.2019 - Riimuvaara - 100cm - 2/30
27.5.2019 - Riimuvaara - 100cm - 4/30
14.6.2019 - Elohiljan suomenhevoset - 100cm - 1/30
15.6.2019 - Elohiljan suomenhevoset - 100cm - 3/30
16.6.2019 - Elohiljan suomenhevoset - 100cm - 4/30
17.6.2019 - Elohiljan suomenhevoset - 100cm - 3/30
18.6.2019 - Elohiljan suomenhevoset - 100cm - 1/30
19.6.2019 - Elohiljan suomenhevoset - 100cm - 2/30
1.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 5/40
3.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 5/40
3.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 4/40
4.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 3/40
5.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 3/40
5.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 1/40
8.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 5/40
12.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 5/40
14.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 4/40
16.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 1/40
21.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 5/40
22.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 3/40
24.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 5/40
25.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 3/40
26.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 5/40
28.7.2019 - Mörkövaara - 100cm - 6/40

KRJ 49 sij.
15.1.2019 - Adina - He A - 4/68
20.1.2019 - Adina - He A - 5/68
22.1.2019 - Adina - He A - 7/69
1.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 6/40
1.2.2019 - Silverlode - He A - 5/40
2.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 1/40
3.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 2/40
5.2.2019 - Silverlode - He A - 2/40
6.2.2019 - Silverlode - He A - 2/40
6.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 2/40
7.2.2019 - Silverlode - He A - 5/40
13.2.2019 - Silverlode - He A - 2/40
13.2.2019 - Silverlode - He A - 3/40
14.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 3/40
17.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 1/40
17.2.2019 - Silverlode - He A - 1/40
18.2.2019 - Silverlode - He A - 5/40
19.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 4/40
20.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 2/40
21.2.2019 - Silverlode - He A - 5/40
22.2.2019 - Silverlode - He A - 3/40
22.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 6/40
23.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 5/40
27.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 6/40
28.2.2019 - Kalman Suomenratsut - He A - 6/40
28.2.2019 - Silverlode - He A - 1/40
30.2.2019 - Silverlode - He A - 2/40
22.3.2019 - Stall Frenweh - He A - 3/40
25.3.2019 - Stall Frenweh - He A - 4/40
30.3.2019 - Stall Frenweh - He A - 1/40
2.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - He A - 1/40
6.4.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - He A - 4/30
6.4.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - He A - 1/30
8.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - He A - 4/40
12.4.2019 - Lupsakan Suomenhevoset - He A - 2/30
16.4.2019 - Hiivurin Suomenhevoset - He A - 5/40
6.5.2019 - Riimuvaara - He A - 2/30
8.5.2019 - Riimuvaara - He A - 2/30
11.5.2019 - Riimuvaara - He A - 2/30
12.5.2019 - Riimuvaara - He A - 1/30
14.5.2019 - Riimuvaara - He A - 2/30
16.5.2019 - Riimuvaara - He A - 5/30
20.5.2019 - Riimuvaara - He A - 4/30
20.5.2019 - Riimuvaara - He A - 4/30
22.5.2019 - Riimuvaara - He A - 4/30
24.5.2019 - Riimuvaara - He A - 4/30
27.5.2019 - Riimuvaara - He A - 3/30
30.5.2019 - Riimuvaara - He A - 5/30
30.6.2019 - KRJ-Cup - He B - 11/228

VSR

30.6.2019 - VSR-Cup - 100cm - 7/60

Varusteet ja päiväohjelma

Kurpalta löytyy ruskea koulusatula, estesatula ja kahdet suitset. Toiset ovat kankisuitset ja toisissa on meksikolainen turpahihna sekä pelhamit. Näiden kaveriksi Kurpalla on vaaleanpunainen kouluhuopa ja estehuopa.

Vaaleanpunaisesta harjapakista löytyvät Kurpan vaaleanpunasävytteiset harjat ja muut tykötarpeet, kuten valkoiset pintelit. Käyttöriimuna tammalla on kevyesti pehmustettu vaaleanpunainen riimu, johon on yhteensopiva vaaleanpunainen riimunnaru.

Kurpalla ei ole muita suojia kuin mustat jännesuojat. Maastoesteille tammalle laitetaan lisäksi yhteiskäytössä olevat putsit ja takajalan suojat, mutta niitä ei muulloin tarvita. Kurpalla on aivan ihastuttava vaaleanpunainen toppaloimi ja samaa sävyä olevat sadeloimi ja fleeceloimi.
Kurppa on kerännyt kaikki sijoituksensa, eikä enää kilpaile säännöllisesti. Tämän vuoksi Kurpalla harrastetaan enää lähinnä ylläpitoliikuntaa.

MAANANTAI puomeja / pieniä esteitä
TIISTAI koulutreeni
KESKIVIIKKO kevyt liikutus
TORSTAI vapaa
PERJANTAI kevyt koulutreeni
LAUANTAI maasto
SUNNUNTAI vapaa

Päiväkirja ja valmennukset

30.11.2019 – päiväkirja kirjoittaja: omistaja

Tänään oli vuorossa estelaatispäivä! Olin ilmoittanut Kurpankin mukaan ja tamma käyttäytyi oikein mallikkaasti. Olin kuitenkin hieman pettynyt saamaamme ERJ-II -palkintoon, sillä uskoin tammalla olevan rahkeita parempaankin. Tämä oli kuitenkin oman huolimattomuuteni syytä, joten harkitsen hieman tamman kuljettamista arvosteluun uudelleen.

Kilpailumenestyksestä saimme tietenkin täydet pisteet. Myös jälkeläisnäytöistä saimme hyvät pisteet, sillä tamman toistaiseksi ainut jälkeläinen Lupsakan Korpraali oli myös menestynyt kilpailuissa oikein mainiosti. Näin kasvattajana olen oikean ylpeä tuostakin hienosta suomenhevosorista. Jälkeläispisteiden lisäksi myös sukupisteitä ropisi oikein kivasti, sillä onhan Kurpalla oikeasti laadukas ja mielenkiintoinen suku. Ainoastaan rakenteesta ja lisäpisteistä saimme huonommat pisteet, joista lisäpisteiden osuus meni kyllä ihan minun piikkiini. Mitäs en ollut ymmärtänyt ilmoittaa kaikkia tamman saavutuksia… Rakennepisteet eivät olleet parhaimmat, mutta ne olivat silti ihan osuvat. Niihin olen siten ihan tyytyväinen, mutta on tosiaan edelleen vara parantaa pistesaldoa.

30.6.2019 – päiväkirja kirjoittaja: omistaja

Tänään oli KRJ-Cup, johon olin taas lähtenyt kauhean hevoslauman kanssa. Nämä ovat aina erityisiä tilanteita, sillä osallistujia on aina todella paljon kaikkialta. On ihan oma jännityksensä ja viehätyksensä lähteä tällaisiin kilpailuihin ja silloin, kun menestyy, se tuntuu monin kerroin paremmalta. Kurppa oli varsinaisesti jo kilpaillut koulukilpailunsa, mutta olin silti osallistunut sillä näihin kilpailuihin. Olimme treenanneet jonkin verran kilpailuja varten, mutta aika kevyesti ilman sen suurempia odotuksia. Eilen minua vähän huoletti, sillä Kurpalla oli yksi kuuluisista tammapäivistään, mutta pelkoni osoittautuivat turhiksi heti aamulla. Aamuruokia jakaessani minua oli karsinassa vastassa kovin iloisen näköinen suomenhevostamma, joten itseluottamukseni päivää kohden kasvoi heti.

Hyvällä tuulella oleva tamma katseli kisapaikalla ympärilleen korvat hörössä eikä sitä haitannut vatsan alta harjaamiset saatikka satulavyön kiristykset. Alkulämmittely sujui ilman sen suurempia ongelmia, Kurppa olisi tosin tahtonut tutustua tarkemmin lähellä treenaavaan komeaan suomenhevosoriin. Nopeasti sain sen kuitenkin uudelleenorientoitumaan käsillä olevaan alkuverryttelyyn, ja Kurppa alkoi toimia varsin hienosti. Olin osallistunut tamman kanssa helppoon B:hen, mikä ei ollut tamman oma taso, mutta tuntui sopivalta jo päättyneen kilpailu-uran jälkeen. Kouluohjelmassa ei siis ollut mitään varsinaisesti haastavaa tai mitään sellaista, mitä Kurppa ei välttämättä osaisi. Radalle lähdinkin hyvin luottavaisena itseeni ja erityisesti tammaan, enkä suotta.

Suorituksemme sujui hyvin, vaikka pieniä virheitä suorituksessamme tapahtuikin. Kaikki liikkeet sujuivat kuitenkin hyvin, eikä Kurppa kiukutellut kertaakaan. Onnistuneen suorituksen ansiosta pääsimmekin sijoille ja loppujen lopuksi sijoitukseksemme tuli 11/228. Olin todella tyytyväinen tähän, sillä kilpailuissa oli mukana todella kovatasoista porukkaa ja hienoliikkeisiä hevosia. Ja minun kaunis suomenhevoseni oli parempi kuin yli 200 muuta hevosta. Eihän tässä voi olla kuin tyytyväinen. Kotona Kurppa sai herkullista melassivettä juotavaksi ja iltaruuan koristeeksi hieman porkkanoita.

18.6.2018 – päiväkirja kirjoittaja: omistaja

Aamulla herätessäni päätä hieman jomotti ja nälkä huusi vatsassa hoosiannaa. Äkkiä aamupalaa ja Pamolia naamaan, sillä minun piti lähteä hieman ajelemaan hevosautoni kanssa. Olin nimittäin saattanut lupautua eilen illalla ostamaan hevosen. En ollut edes nähnyt koko hevosta livenä. Videot ja muut speksit puhuivat kuitenkin puolestaan, joten olin melko innoissani uudesta hankinnastani. Ilonpilaaja eli tasossa asuva mies ei ollut asiasta ollenkaan niin innostunut ja kieltäytyi lähtemästä hakemaan sitä uutta konia. Siispä minä jouduin navigoimaan hevosen nykyiselle tallille, ja aloin hieman loppumetreillä pelätä pääsenkö samaa tallitietä (lue: kinttupolkua) edes takaisinpäin.

Onnistuneesti kuitenkin tein kaupat, pakkasin hevosen ja pääsin vielä isolle tiellekin takaisin. Siitähän se riemu sitten vasta alkoi, kun pääsin kotipihaan ostokseni kanssa. Minua vastassa oli siskontyttöni ja Elsa, jotka aina säännöllisin väliajoin auttelivat minua hevosten kanssa. Ne olivat ainakin ihan myytyjä taluttaessani kauniin vaaleanrautiaan neitokaisen tallipihalle. Läheisten tarhojen oritkin taisivat olla ihan myytyjä. Eikä mikään ihme, Kurppa oli kaunis ilmestys siinä auringonpaisteessa, joka sai tamman karvapeitteen kiiltelemään kultaisena. Uskottavuus katosi vasta siinä vaiheessa, kun kerroin tamman nimeksi Jänkäkurpitsan eli Kurpan. ”Onko siinä jotain vikaa?” oli ensimmäinen kysymys, jonka kuulin. No eihän siinä ollut yhtään mitään vikaa ja itse suorastaan rakastin tamman nimeäkin. En siis ollut ehtinyt vielä katua ostostani, vaikka kahvihammasta jo kolottikin.

Ulkoasu © Lupsakan Suomenhevoset 2019, Ulkoasun kuva © Vapaasti by AK, Tämä on virtuaalitalli - This is a sim game stable