Atorina

Esittely

Atorina on suomalaisten perustama talli Alankomaissa. Kiehtovat hollanninpuoliveriset toivat meidät Hollantiin alaville maille ja tulppaanipelloille ja tänne päätimme jäädä ja perustaa suuren siittolan. Tallilla kasvatetaankin hollanninpuoliverisiä, mutta tallilla näkyy lukuisia muita eurooppalaisia puoliverikantakirjoja ja toisinaan syntyy kasvatteja myös muista kantakirjoista. Atorinan tilat on rakennettu niin, että lukuisilla kilpa- ja siitoshevosilla olisi mahdollisimman hyvät oltavat, paljon tilaa ja säännölliset elämänrytmit.

Tallin omistaja nekota on pyörinyt virtuaalimaailmassa vuodesta 2004 lähtien eikä näköjään millään lähde pois. Olen virtuaalimaailmassa kokenut ratsastaja, hevostenhoitaja ja valmentaja. Lue lisää nekotan ja Atorinan historiasta alta.

Historiaa

Vaikka Atorina ei ole juurikaan kahta vuotta vanhempi, on sen historia paljon pidempi sen omistajan, nekotan, kautta. Kaikki Atorinan hevoset, jotka ovat syntyneet ennen vuotta 2010, ovat nekotan vanhoilta talleilta ja olleet kuviossa lähes 10 vuotta. Lue ihmeessä, mitä ennen Atorinaa oli, ja kuinka Atorina sai alkunsa.

Ennen Atorinaa

Nekota on pyörinyt virtuaalimaailmassa vuodesta 2004 lähtien. Alussa oli virtuaalitalleilla käyntiä, hevosten ihailua, hevosten hoitamista ja hoitotarinoiden kirjoittamista toisten tallien vieraskirjoihin. Sitten tulivat omat tallit. Ensimmäinen tallini oli muistaakseni nimeltään Horse Star, siellä oli isäni tekemä ulkoasu ja muutama hevonen. Sen jälkeen tulivat lukuisat tallit Freewebsissä valmiilla ulkoasupohjilla. Tallit vaihtuivat, taukoilivat, lopettivat, aloittivat uudestaan. Liikuin nimimerkeillä Suvi, Sumppi, Suffeli, varmaan muillakin, mutta en muista kaikkia. Siihen aikaan virtuaalitallit olivat lasten harrastus ja niinhän minäkin olin vain lapsi, joka oppi kopioimalla muilta ja vähitellen kehitti oman juttunsa.

Vuonna 2008 alettuani koodaamaan ulkoasuni itse, lukuisten yritysten ja hutien jälkeen syntyi virtuaalitalli Rustler. Liityin VRL:oon (tässä oli joku sotku – olin lähettänyt hakemuksen varmaan kaksi vuotta aikaisemmin eikä minulle ikinä vastattu) ja aloin kisaamaan VRL:n alaisissa kilpailuissa villien sijaan. Aloin kasvattamaan puoliverisiä, pääasiassa hollantilaisia puoliverisiä, miltä ajoilta yksi panostushevosistani Hot Shot on peräisin. Kehitin lukuisia sivuprojekteja kuten Ironstone, joka keskittyi hollantilaisiin, Hoyden, Extreme Warmbloods, Voodoo Warmbloods. Ne kaikki kuitenkin kuihtuivat jo alkuunsa ja hevoset aina palasivat Rustlerin tiloihin.

Rustlerin toiminta jatkui aktiivisena vuoden 2009 loppuun asti, kunnes VRL aloitti remonttinsa ja kisaaminen oli oikeastaan mahdotonta. Innostus lopahti ja jätin kaikki hevoset ja tallin sivut sikseen, kunnes vuonna 2013 palasin uuden nimimerkin kera – minusta tuli nekota. Aloitin uuden projektini, jonka nimeksi annoin Atori erään mangahahmon mukaan. Hot Shot ilmoitettiin laatuarvosteluun ja se voitti KRJ II –palkinnon. Ensimmäistä kertaa olin tarpeeksi kärsivällinen viimeistelemään hevosen ja viemään sen loppuun asti. Kiinnostus kuitenkin loppui taas, hevosten sivut jäivät päivittämättä ja lopulta kaikkien hevosten sivut katosivat Freewebsin toimesta. Kaksi vuotta tämän jälkeen tarvittiin vain pieni innostuksenkipinä luomaan uudet sivut alusta alkaen – luomaan Atorina.

Atorinan alku

Atorina aloitti toimintansa 2015. Ensimmäisenä tehtävänä oli pelastaa kaikki hevoset bittiavaruudesta, eli tehdä niille uudet sivut. Osa hevosista kuopattiin ja osa päätettiin ottaa Atorinan jalostustoiminnan jalustaksi. Valtaosa hevosista oli hollanninpuoliverisiä, mutta päätin aloittaa kasvattamaan myös hannovereja, joita minulla oli jo muutama. Aloin myös keskittymään estepainoitteisiin hevosiin. Tallille saapui Space Monkey, josta tuli yksi Atorinan panostushevosista ja hannoverkasvattien kantaisistä.

Kasvatustoiminta alkoi melko nopeasti, aivan uudenlaisessa mittakaavassa kuin ennen. Kolmen kuukauden aikana tallille syntyi yli 40 kasvattia – verrattuna niihin kymmeneen, jotka Rustlerissa syntyivät vuoden aikana. Hevoset ja kasvatit alkoivat nopeasti valmistumaan ja pääsivät laatuarvosteluihin, Space Monkey ollen yksi ensimmäisistä Atorinan hevosista, joka voitti ERJ I –palkinnon.

Vuoden 2015 kesän jälkeen alkoi tauko, joka kesti noin vuoden. Tämän tauonkaan jälkeen innostus ei palannut pitkäksi aikaa, vaan myös vuosi 2016 oli pääasiassa hiljaiseloa. Nyt 2017 Atorina on taas alkanut palaamaan elämään ulkoasunvaihdoksen myötä.

Tilat

Atorinan alue on suuri, mutta ensimmäisenä huomaat suuren päätallin, kun tulet sisään. Tämä päätalli on 60 paikan talli, jossa rauhallisimmat kilpahevoset asustelevat. Talli on hyvin rauhallinen, vaikka siellä työskenteleekin eniten ihmisiä. Täällä hevoset haluavat rentoutua kiireisen kilpa-aikataulun keskellä. Päätallin takaa paljastuu kaksi pienempää rakennusta – kaksi 20 paikan tallia. Toinen on oreille ja toinen tiineille tai muille jalostuksessa oleville tammoille. Jokaisessa tallissa on yksi pesupaikka kymmentä hevosta kohden (päätallissa 6, pienemmissä 2), taukohuone hoitajille, rehuvarastot ja varustehuoneet. Lisäksi tarhassa on pihatto, jossa hevoset saavat lämpimimmillä keleillä oleskella.

Tilan alueelta löytyy tallien lisäksi suuri kaksiosainen maneesi, joka on käytössä pääasiassa kylmemmillä tai sateisilla keleillä. Päätallin takana, pienempien tallien lähellä, sijaitsevat kolme kenttää, jotka ovat joka päivä tallin hevosten käytössä. Useampi kenttä mahdollistaa sen, että esteradan voi jättää kentälle useammaksi päiväksi. Lisäksi pienempien tallien takaa löytyy tarhoja usempi kappale, pienempiä ja isompia, mutaisia ja ruohoisia. Jokaisessa tarhassa on juoma-astia, heinää ja osassa pihatto yöpymistä varten. Muutaman sadan metrin päästä metsän reunasta löytyy isommat laitumet hevosten kesälomia varten. Merenrantakin on kävelymatkan päässä tallin tiloista ja alueen lukuisista maastoreiteistä useat vievätkin näille hiekkadyyneille.

Henkilökunta

Atorinan vastuuhenkilö ja omistaja on nekota. Tärkeässä osassa ovat myös nekotan sisko, joka myös kilpailee ja valmentaa hevosia; tallin vakioeläinlääkäri, joka tekee jatkuvasti rutiinitarkastuksia kilpailuita varten ja huolehtii tapaturmista; kengittäjä, joka tarkistaa hevosten kengitykset niin usein kuin mahdollista; lukuisat tallitytöt, jotka huolehtivat hevosten yleisestä hyvinvoinnista, puhtaudesta ja rutiinista.