Atorina

le Rêve Keeta

virtuaalihevonen
Kuollut 06.07.2020.
KTK-II, KRJ-I, YLA1, KWPN-I

© HW Farm
Nimile Rêve Keeta "Keeta" RekisterinumeroVH15-012-0212
Rotu, sukupuolihollanninpuoliverinen, tamma Säkäkorkeus, väri163cm, rautias
Syntynyt01.04.2015 (8v 04.09.2015) Koulutuskoulupainoitteinen, taso: Grand Prix
KasvattajaVRL-11720 Piste OmistajaAtorina (VRL-09525)
20.10.2017 Kantakirjaus: KTK-II (19 + 19 + 18 + 20 = 76p.) 15.11.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu: KRJ-I (9 + 43 + 25 + 20 + 15 = 112 p.) tilaisuuden parhaat pisteet! 30.12.2017 Yleislaatuarvostelu: YLA1 (35,5 (19+16,5) - 33 (21+12) - 17 - 20 - 5 = 110,5p.) AP1 & parhaat rakennepisteet 31.05.2018 Hollanninpuoliveristen laatuarvostelu: KWPN-I (4 + 4 + 40 + 12 + 20 + 14,5 = 94,5p.) tilaisuuden paras tamma

Rautias hollantilainen puoliveritamma on luonteeltaan utelias jokapaikanhöylä. Tamma on aina karsinansa ovella odottamassa aamun ensimmäistä vierailijaa ja tarhan portilla vahtimassa muiden tarhojen hevosten rutiineja. Keetan saa lähes satavarmasti uudeksi parhaaksi kaverikseen antamalla sille omenanpalan tai pari – silloin voit olla varma, että se muistaa tervehtiä sinua aina ja tarkistaa kätesi ja taskusi. Keetaa kannattaa varoa, sillä jos sinulla on herkkuja taskuissasi, tämä tamma myös löytää ne.

Tamman hoitaminen on miellyttävää ja vaivatonta, tamma kun ei pakoile kumisukaa ja nostaa kavionsa puhdistusta varten kuin napista painamalla. Satulointi ja suitsinta sujuu ennätysnopeasti, Keeta kun on innoissaan päästessään koulukentille näyttämään liikkeitään. Vedestä Keeta ei tykkää, joten pesuoperaatio on hyvä pitää mahdollisimman lyhyenä ja kuivata tamma samantien, jotta pysyisi tamman suosiossa.

Keeta on joillekin ratsuna ensimmäinen valinta ja toisille viimeinen. Itselleni Keeta on aina se ratsu, jonka haluan alleni kun minulla on paha päivä, joku toinen hevonen on koetellut kärsivällisyyttäni tai kun kaipaan vain jotain tuttua ja turvallista. Keeta on lyhyesti sanottuna hyvin luotettava ja varma ratsu, joka ei alita odotuksiani koskaan. Tamma haluaa miellyttää ratsastajaansa ja reagoi jokaiseen pienempäänkin apuun. Jotkut sen ratsastajista ovat kokeneet, ettei tammalla ratsastamisessa ole mitään haastetta ja että aloittelijakin saisi sen tekemään piruetin ensimmäisellä yrityksellä. Tamma kyllä suorittaa vaativiakin koululiikkeitä ratsastajan kuin ratsastajan alla, mutta eri asia on, kuinka hyvin se suoriutuu niistä. Sujuva yhteistyö ja mahdollisimman hyvät tulokset vaatii myös sen, että Keeta on oppinut tuntemaan ratsastajansa yhtä hyvin kuin ratsastaja sen. Kilpailupaikalla Keeta on utelias ja tarkkaavainen, mutta en ole koskaan huomannut kisapaikan hälinän vaikuttavan sen suoritukseen huonontavasti. Tamma esiintyy aina parhaan taitonsa mukaan, kun ratsastaja on oikea.

Sukutaulu

Isälinja: Encryption of Satyr     Emälinja: Kiowa Mousse
i. Encryption of Satyr
kwpn rt 170cm
KRJ-I, KTK-II
ii. Taneum Hill
kwpn rt 170cm evm
iii. Spice Of Life LUX
iie. Tempest Queen
ie. Golden Sabrina
kwpn rt 165cm evm
iei. Too Hot Too Handle
iee. Golden Alley Cat
e. Kiowa Mousse
kwpn rt 162cm
KTK-II, KRJ-II
ei. Karaoke
kwpn rn 168cm evm
eii. Keep it Close
eie. Kansas City Kitty
ee. Ka Ching
kwpn rt 162cm evm
eei. Kaboom
eee. Kalina

ii. Taneum Hill on erittäin komea hollanninpuoliverinen, eikä ole ihmekään mistä Encryption of Satyr on ulkomuotonsa perinyt. Tämä orimainen herrasmies kilpaili menestyksekkäästi GP tason kouluratsastuskilpailuissa ja pärjäsi erinomaisesti, saaden haalittua itselleen nimeä jo ennen laatuarvosteluja, joten ei ole juuri ihmekään että siitosuralle kääntyessään ori oli todella kysytty ympäri maata ja jopa monissa ulkomaissa. Orin sukupuu koostuu täysin puhdasrotuisista, lahjakkaista hollanninpuoliverisistä, joista suurin osa onkin jopa Hollannissa syntyneitä ja eläneitä. Nykyään Taneum Hill on käynyt maansa yleislaatuarvostelun ja kouluratsastuslaatuarvostelun, joista molemmista saavutti ennustetun ensimmäisen tittelin. Nyt ori onkin jo ansaituilla eläkepäivillä, mutta pakasteita löytyy vieläkin hieman aikaa sitten loppuneen siitosuransa jäljiltä.

iii. Spice Of Life LUX kilpaili myös elämänsä aikana GP tason kouluratsastuksessa ja saavuttikin hieman enemmän sijoituksia kuin jo hienosti menestynyt poikansa. Jo varsana ori käytettiin kouluvarsojen laatuarvosteluissa, jossa se saavutti tilaisuuden korkeimmat pisteet. Odotukset orin kohdalla oli korkealla jatkuvasti ja kisauran alettua ei taukoa juuri näkynyt. Orilla toimi 3 eri kisaratsastajaa jo 5-vuoden iässä, tämän kiertäessä kaukana ulkomailla kilpaillen arvostetuimmissa kouluratsastuskilpailuissa. Sijoja sateli ja kisaura olikin pitkä ja raskas. Kisauran jälkeen siirtyminen pikkuhiljaa siitosoriksi kesti jonkin aikaa, sillä ori alkoi nopeasti protestoida laitumella laiskottelua vastaan. Vaikka maailman kiertely ja jatkuva suorittaminen oli tavallaan imenyt orista kaikki mehut, ei se meinannut aluksi millään haluta luopua totutusta elämäntyylistään. Laatuarvosteluissa ori käytettiin ja yleis- sekä koululaatuarvosteluista saavutettiin odotetut ensimmäiset tittelit. Tämän lisäksi ori sai myös näyttelyistä muotovalio tittelin jo nuoremmassa iässä.

iie. Tempest Queen valittiin sukuun täysin sen omistajan panostamisen ansiosta. Tamma itsessään ei varsana ollut juuri loistelias tapaus. Sen vanhemmat eivät ole juuri niin saavuttaneita kuin mitä sukuun haluttiin Encryption of Satyrille, mutta koska tämän tamman omistaja panosti niin paljon Tempest Queenin nimen haalimiseen, pääsi tamma toden totta mieluusti sukuun mukaan. Vaikka estevarsojen laatuarvosteluissa tamma saavutti heikon kakkostittelin, alkoi tämän jälkeen ankara valmentautuminen. Valmentautuminen PSG tason kouluratsastukseen kesti tovin ja varsinkin hieman uudemmalla ratsastajalla, joka oppi Tempest Queenin kanssa melkeinpä samaa tahtia. Kilpailu-ura lähti kunnolla käyntiin satunnaisten kisojen saattelemana tamman ollessa 6-vuotias. Kisoja tamma kiersi aktiivisesti intohimoisen ratsastajan kanssa lähes 11 vuotta, jonka jälkeen tamma sai siirtyä viimein siitosuralle ja laatuarvosteluihin. Varsoja tamma sai elämänsä aikana vain 2. Molemmat pärjäsivät erinomaisesti kouluratsastuksessa, mutta Taneum Hill kyllä vei voiton näiden kahden välillä. Yleislaatuarvostelusta Tempest Queen nappasi itselleen juuri ja juuri 1. tittelin, kuten myös kouluratsastuksen laatuarvostelussa. Näyttelyissä ei tammaa käytetty, vaikka todella kaunis tamma ulkomuodoltaan olikin.

ie. Golden Sabrina syntyi samalle kasvattajalle kuin emänsä, tämän emä ja tämän emä. Golden kasvattajanimi komeili jo monen hevosen etuliitteessä ja se tuottikin monen monta GP tason kouluratsua sukupolvelta toiselle. Hieman oli tuttu piirre tämän kasvattajanimen alaisuudessa olevilla hevosilla herkkyys ja ehkä pieni levottomuus, tästä hyvä esimerkki Sabrinan emä, Golden Alley Cat, joka vasta hankala tapaus olikin. Kuitenkaan emänsä jalanjälkiä seuraamatta Sabrina ei jäänyt PSG tasolle vaan nousi vauhdikkaasti GP tasolle kouluratsastuksessa, samalla käyden useissa näyttelyissä kiertäen maailmaa. Kisaaminen tosin jäi tammoilla hieman vähemmälle kuin tamman kasvattajan orien kanssa, joita pääasiassa kierrätettiin kilpailuissa. Kuitenkin 6 kisavuoden jälkeen tamma oli saavuttanut jo yhden varsan ja n.100 sijoitusta Grand Prix tason kilpailuista kouluratsastuksessa. Tämän jälkeen tamman kisaura sammui hissukseen ja tammalla teetettiin uudestaan varsa. Tämä varsa oli Encryption of Satyria edeltävä varsa, joten seuraavaksi tulikin itse Seth. Laatuarvosteluissa käytettiin tamma vielä muutamaan otteeseen. Ensimmäisellä kerralla tamma saavutti yleislaatuarvostelusta 2.tittelin, jonka jälkeen pienen tauon jälkeen Sabrina meni kouluratsastuksen laatuarvosteluun ja nappasi 1.tittelin, jota seuraten tämä käytettiin vielä yleislaatuarvostelussa, josta noudettiinkin tällä kertaa 1.titteli.

iei. Too Hot To Handle siirtyi luovutusiässään Frederick III:n kasvattajan omistukseen, joka olikin nostanut jo riman korkealle orin kohdalla. Sen odotettiin hienosti seuraavan isänsä jalanjälkiä ja niinhän ori tekikin. Se oli perinyt isänsä potentiaalin kouluradoille, jonka seurauksena pääsi kilpailemaan hienosti GP tason kouluratsastusluokissa. Emältään ori peri hyvän rakenteensa, vaikka väri oli myös Frederickiltä. Pitkän valmentautumisen jälkeen ori aloitti kilpauransa loisteliaasti 6:lla 1.sijan sijoituksella. Kilpaura jatkui 8 vuotta, jonka jälkeen orille tulikin haalittua hurjasti sijoituksia aktiivisen kilpailuissa ravaamisen myötä. Ylpeä kasvattaja siirsi tämän jälkeen hammasta purren orin siitosuralle, jossa orilla olikin paljon kysyntää. Monet halusivat jo tässä vaiheessa orin jälkeläisiä, mutta eivät tienneetkään kuinka mahtisukuun ori tulisi liittymään.

iee. Golden Alley Cat oli todella herkkäluontoinen tamma. Se tuntui jatkuvasti käyvän myös ylikierroksilla ja normaali käyntikin oli jo melkeinpä ravin ja käynnin risteytystä, eli aikamoista steppaamista, ellei tamman kanssa sitten työskennelty. Taluttaessa se käveli jo melkeinpä taluttajansa ylitse. Se oli todella haastava myös ratsastaa eikä todellakaan joka ratsastajan ratsu. Jatkuvat pystyyn hypyt ja ylimääräiset vauhdikkaat sivuaskelet saivat valmentajat kiskomaan hiuksiaan, mutta kun vain tammalle löydettiin kärsivällinen ratsastaja, päästiin sen kanssa pikkuhiljaa etenemään kouluratsastuksessa. Tamma nousi parhaillaan PSG tason luokkiin, mutta luokkien tasot jojoilivat milloin mihinkin suuntaan ja tuntui että tamman kanssa osallistuttiin aina eri luokkiin. Noin 4 viimeistä kisavuotta kuitenkin alkoivat mennä jo todella tasaisesti PSG luokissa ja niistä saatiinkin näiden vuosien sisällä jopa 80 sijoitusta, johon vielä lisättiin aikaisempi kisamenestys, sijoituksia oli siis hyvä määrä. Laatuarvosteluissa myöhemmällä ikää tamma ei juuri saanut kiitosta käytöksestään. Se ei juuri kiinnostunut paikan päällä tuomareista tai muista ihmisistä vaan steppaili ja käyttäytyi levottomasti. Laatuarvosteluista kuitenkin saatiin yleistilaisuudesta 2.titteli ja kouluratsastuksen laatuarvostelusta 2.titteli myös. Jälkeläiset tammalla olivat paljolti tulleet enemmän isiinsä, eikä juuri tämä tamma saanut muuta kuin ehkä herkkyyttään siirrettyä tuleville polville.

ei. Karaoke oli hyvin orimainen hollanninpuoliverinen, joka jouduttiinkin ruunaamaan siitosuran alussa, käytöksen lähdettyä aivan lapasesta eikä sen villi luonne enää sopinut pienelle tallille, jossa oli orien ja ruunien lisäksi myös pari tammaa. Kilpaura Karaokella oli ja se kisasikin kouluratsastuksen GP luokissa hyvällä menestyksellä. Kilpailuja käytiin suurimmaksi osaksi vain Euroopassa, mutta tämä kilpa-alue sopi hienosti Karaokelle, joka ratsastajineen haali itselleen monen monta sijoitusta. Laatuarvosteluihin orin kanssa ei koskaan ruunauksen vuoksi päästy ja jälkeläisiä ori saikin vain kaksi kappaletta. Molemmat jälkeläiset olivatkin tammoja, eikä Karaoken turhan tulinen luonne periytynyt enää eteenpäin.

eii. Keep it Close oli myös todella kilpailusieluinen oripoika, joka syntyi Ruotsissa. Kilpaura lähti nuorena nopeasti käyntiin ja hyvin ori pärjäsikin. Tulisuutta löytyi tästäkin herrasta, vaikka Karaokelle sitä kehkeytyi kyllä paljon enemmän. Kilpaurallaan kiersi paljon maata ja harvoin oleskelikaan sillä aidolla oikealla kotitallillaan. Yhdysvalloissa, josta löytyi Keep it Closen kotitallin sisartalli, asusti ori paljon ja jopa muutaman vuoden yhteensä orin elämästä. Siitosuran lähtiessä käyntiin siirtyi Keep it Close pian takaisin Ruotsiin ja sieltä se alkoi sitten pyöriä Suomenkin puolella. Laatuarvosteluissa oria käytettiin vielä vanhalla ikää ja hienosti ori nappasikin itselleen kouluratsastuksen 1.tittelin.

eie. Kansas City Kitty oli Suomeen nuorena tullut rautias hollanninpuoliverinen, joka ei juuri kilpaillut. Se toimi pääasiassa vain kotioloissa nuoruutensa hieman aloittelevammalla ratsastajalla, minkä vuoksi tämän neitokaisen taidot menivät aivan hukkaan. Omistajan kuitenkin päästessä ikään, jonka vuoksi alkoi kiinnostaa kavereiden kanssa oleminen enemmän kuin Kittyn kanssa, myytiin tamma uuteen kotiin. Eräs pitkänaikaan tammasta kiinnostunut kasvattaja ostikin Kittyn saman tien ja viimein tamma pääsi koulukentille. Kouluratsastusura meni hienosti, mutta vain vaB -tasolla, mikä ei kuitenkaan niin haitannut omistajaa. Myöhemmin tammalle teetettiin varsa, Karaoke, joka syntyi terveenä ja reippaana. Seuraavan varsan kanssa ei kuitenkaan ollut yhtä hyvä loppu, vaan Kitty kuoli varsomiseen, kuten myös varsa.

ee. Ka Chingin elämä oli jo kirjoitettu ennen kuin neito oli edes syntynyt vielä. Tältä rautiaalta hollanninpuoliveritammalta oli kovat odotukset koulukentille, jossa niin kutsuttu Sani, viettikin monen monta vuotta. Hyviltä vanhemmilta peräisin oleva tamma pärjäsikin todella hienosti ja vaikka nuorena tammana Sani oli loukannut jalkansa ja se vaivasi tätä melkeinpä koko tamman loppuelämän, ei se antanut tämän näkyä suorituksissa. Luonteeltaan tamma oli todella kiltti, mutta tietty kilpailuhenkisyys pysyi kuitenkin aina läsnä. Säkäkorkeutta tammalla oli 162cm ja liikkeiltään aivan erinomaisen liidokas. Jälkeläisiä ei saanut kovin montaa, mutta eli pitkän ja hyvän elämän.

eei. Kaboom oli Hollannista peräisin oleva puhdasrotuinen kwpn, jolla oli kaunis merkitön musta turkki. Se oli todella ylväs oripoika, joka ei jäänyt huomaamatta. Tempperamenttistä luonnetta löytyi vaikka toisille jakaa ja vaikka se olisi useimmille ollut ongelma, ei kasvattaja antanut sen häiritä, sillä selästä päin käsitellessä Kaboomin kanssa kykeni tähtäämään parhaimpiin tuloksiin. Ei ole siis epäselvää että ori kilpaili koulun korkeimmissa luokissa, eli GP tasolla, monen monta vuotta. Viimeisinä kilpailuvuosina ennen siitosoriinuraa, Kaboomia käytettiin jo satunnaisesti astutuksissa. Eläkkeelle päästyään ori kuitenkin sai viimein yli 13-vuoden kilpauran jälkeen siirtyä täysin siitosuralle toiselle tallille, eräälle oriasemalle. Liikutus oli tuolla vielä aika ankaran tasoista muihin hevosiin verrattuna, sillä Kaboom ei olisi vain kyennyt lopettamaan urheiluaan.

eee. Kalina oli oikea unelmahevonen. Siitä löytyi tietty temperamenttisuus ja voitonhimo radalla, eikä se todellakaan antanut mitään ilmaiseksi, mutta varsinkin kotioloissa se oli todella rauhallinen ja rakastettava tapaus. Kalina kilpaili GP tason luokissa menestyksekkäästi, mutta kilpailut jäivät suurimmaksi läheisiin Euroopan maihin, koska kotimaastaan tamma harvoin poistuikaan. Kävi kuitenkin tiuhaa tahtia näyttelyissä, show-näyttelyissä ja mätsäreissä, joista saikin todella paljon hyvää palautetta ja sijoituksia. Siitosuransa jälkeen laatuarvosteluissa meni odotettua paremmin ja tamma repäisikin itselleen kouluratsastuksen ensimmäisen tittelin. Sukuselvityksen kirjoitti kasvattaja, kiitos!

Jälkeläiset

Keetalla on 5 jälkeläistä.
s. 09.05.2015 kwpn o Gold Snafu At KTK-II orista Glass Slipper FW
s. 25.05.2015 kwpn t Freeta At KRJ-III, YLA2 orista Fredegar vd Shadow
s. 22.09.2017 kwpn t Keiara At KTK-II orista Pacific des Îles
s. 01.11.2017 kwpn t Kosma At orista Markian van de Halor
s. 16.01.2018 kwpn o Like It Touch At orista Like It Tough At

Kilpailukalenteri

Kouluratsastus:

KRJ vaikeustaso /
Ominaisuuspisteet p.
Tahti ja irtonaisuus p.
Kuuliaisuus ja luonne p.

KRJ Cup -sijoitukset:

31.05.2015 KRJ Cup Hukkapuro Intermediate II 7/197
30.09.2017 KRJ Cup Savage Grand Prix 5/138
31.10.2017 KRJ Cup Hukkapuro Prix St. Georges 9/89

KRJ:n alaiset sijoitukset:

63 kpl
 • 10.04.2015 KRJ kutsu, Int II » 1/13
 • 12.04.2015 KRJ kutsu, Int II » 2/12
 • 13.04.2015 KRJ kutsu, Int II » 3/12
 • 16.04.2015 KRJ kutsu, Int II » 2/12
 • 17.04.2015 KRJ kutsu, Int II » 3/12
 • 17.04.2015 KRJ kutsu, Int II » 3/13
 • 18.04.2015 KRJ kutsu, Int II » 1/13
 • 19.04.2015 KRJ kutsu, Int II » 2/12
 • 21.04.2015 KRJ kutsu, GP » 2/24
 • 21.04.2015 KRJ kutsu, GP » 5/30
 • 22.04.2015 KRJ kutsu, GP » 2/24
 • 25.04.2015 KRJ kutsu, GP » 4/23
 • 26.04.2015 KRJ kutsu, GP » 1/23
 • 27.04.2015 KRJ kutsu, Int II » 1/20
 • 28.04.2015 KRJ kutsu, Int II » 1/20
 • 01.05.2015 KRJ kutsu, Int II » 4/20
 • 01.05.2015 KRJ kutsu, GP » 4/30
 • 02.05.2015 KRJ kutsu, GP » 2/30
 • 02.05.2015 KRJ kutsu, Int II » 1/20
 • 03.05.2015 KRJ kutsu, Int II » 2/20
 • 05.05.2015 KRJ kutsu, GP » 1/30
 • 05.05.2015 KRJ kutsu, GP » 4/30
 • 06.05.2015 KRJ kutsu, GP » 2/30
 • 07.05.2015 KRJ kutsu, Int II » 2/20
 • 07.05.2015 KRJ kutsu, Int II » 3/20
 • 08.05.2015 KRJ kutsu, GP » 5/30
 • 10.05.2015 KRJ kutsu, GP » 4/30
 • 10.05.2015 KRJ kutsu, Int II » 4/20
 • 20.05.2015 KRJ kutsu, GP » 1/30
 • 20.05.2015 KRJ kutsu, GP » 3/30
 • 20.05.2015 KRJ kutsu, Int I » 4/26
 • 20.05.2015 KRJ kutsu, Int I » 4/26
 • 22.05.2015 KRJ kutsu, GP » 1/30
 • 23.05.2015 KRJ kutsu, GP » 5/30
 • 23.05.2015 KRJ kutsu, GP » 2/30
 • 24.05.2015 KRJ kutsu, GP » 5/30
 • 25.05.2015 KRJ kutsu, GP » 4/30
 • 27.05.2015 KRJ kutsu, GP » 5/30
 • 27.05.2015 KRJ kutsu, GP » 5/30
 • 27.05.2015 KRJ kutsu, GP » 1/30
 • 27.05.2015 KRJ kutsu, GP » 1/30
 • 27.05.2015 KRJ kutsu, GP » 2/30
 • 27.05.2015 KRJ kutsu, GP » 1/30
 • 30.05.2015 KRJ kutsu, GP » 4/30
 • 30.05.2015 KRJ kutsu, GP » 5/30
 • 30.05.2015 KRJ kutsu, GP » 1/30
 • 30.05.2015 KRJ kutsu, GP » 2/30
 • 02.06.2015 KRJ kutsu, GP » 3/30
 • 04.06.2015 KRJ kutsu, GP » 1/30
 • 06.06.2015 KRJ kutsu, GP » 1/30
 • 07.06.2015 KRJ kutsu, GP » 1/30
 • 07.06.2015 KRJ kutsu, GP » 5/30
 • 08.06.2015 KRJ kutsu, GP » 4/30
 • 08.06.2015 KRJ kutsu, GP » 1/30
 • 08.06.2015 KRJ kutsu, GP » 5/30
 • 09.06.2015 KRJ kutsu, GP » 5/30
 • 09.06.2015 KRJ kutsu, GP » 1/30
 • 10.06.2015 KRJ kutsu, GP » 2/30
 • 11.06.2015 KRJ kutsu, GP » 3/30
 • 12.06.2015 KRJ kutsu, GP » 2/30
 • 12.06.2015 KRJ kutsu, GP » 5/30
 • 16.06.2015 KRJ kutsu, GP » 4/30
 • 16.06.2015 KRJ kutsu, GP » 5/30
 • Päiväkirja ja muuta

  Varustelokero
  Koulusatula, yleissatula, kankisuitset Väreinä musta korostuksilla ja kulta Muut varusteet tummansinisiä tai valkoisia
  Muuta huomioitavaa
  Tarhataan muiden tammojen kanssa.
  Historiaa

  Keeta ostettiin talliin vuonna 2015 le Rêven kasvattimyynnistä. Olin kaipaillut jotain juuri tämän tamman tyylistä, uutta verta talliini ja tein päätöksen saman tien, kun näin rautiaan tamman. Keeta oli silloin vain hentoinen, kirkassilmäinen varsa pitkine, ohuine jalkoineen. Uskoin tamman suvun perusteella, että sillä olisi kuitenkin potentiaalia vaativille koulukentille, ja aavistukseni osuikin oikeaan. Tamma sai peruskoulutuksensa le Rêvessä, kasvattajallaan, ja muutti Atorinaan nuorena, innokkaana oppilaana, valmiina koulukentille. Tamman ensimmäisenä vuotena tallissa se astutettiin huippuorilla, palkintoja voittaneella Glass Slipperillä, ja tamma saikin terveen orivarsan. Tamman kilpailtua noin 400 lähtöä kouluratsastuksessa ja saatuaan toisen varsansa se jäi ansaitulle lomalle. Nyt vuonna 2017 se sai kolmannen varsansa ja kilpailee taas jonkin aikaa, kunnes jää eläkkeelle.


  01.06.2015, kirjoittanut nekota – kouluvalmennus

  Tämän päivän valmennuksessa keskityttiin perusteisiin, eli istuntaan, hevosen hallintaan sekä ratsastajan ja ratsun yhteistyöhön. Keeta ja nekota ovat tuore ratsukko, joten valmennus on entistäkin tärkeämpi heille. Aluksi neuvon heitä menemään harjoitusravissa ympäri kenttää, jotta voin tutkia heidän yhteistyötään. Keeta kulkee eteenpäin kuin robotti, askeleet suurina ja hallitsemattomina. Neuvon nekotaa kokoamaan Keetaa enemmän ja lyhentämään askelia isolla keskiympyrällä. Keeta on hyvin kuulolla heti harjoituksen alussa ja reagoi nopeasti. Neuvon nekotaa viestittämään istunnallaan, miten hän haluaa ratsunsa kulkevan. Nekota istuu syvemmälle satulaan ja Keeta lyhentää askeltaan entisestään. Ratsu on hienosti kuulolla ja reagoi nopeasti jokaiseen apuun, kun vain keskittyy. Askelten kokoaminen sai tamman huomion ja keskittyminen on pysynyt loistavasti siitä asti. Neuvon ratsukkoa tekemään tämän harjoituksen aina, kun Keeta vaikuttaa vain juoksevan harjoitusten läpi.


  16.06.2015, kirjoittanut nekota - "Tilannepäivitystä"

  Keetan kanssa ei kauaa nokka tuhissut, kun oli jo tarvittavat sijoitukset kasassa Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelua varten – siis sitä päätavoitetta, jota varten hevoseni valmistautuvat parhaimmillaan vuosia ja joka on periaatteessa niiden elämän kohokohta mitä tulee kilpailemiseen ja jalostukseen. Kisaaminen aloitettiin huhtikuussa 2015 ja tänään on ollut viimeinen kisapäivä, lukuun ottamatta mahdollisia Cup-kilpailuita, mitä tulemme Keetan kanssa vielä käymään. Keetalle on syntynyt jo kaksi jälkeläistä ja nyt kisauran loputtua on hyvä ottaa sille vähän omaa aikaa ja ehkä hankkia sille vielä pari varsaa Atorinaan asumaan. Nyt alkaa sitten ehkä tällainen henkinen valmistautuminen laatuarvosteluihin, kun odotellaan että jälkeläiset vähän kisaavat ja Keeta saa jotain jälkeläisnäyttöjäkin.


  29.09.2017, kirjoittanut reibili – kouluvalmennus

  Olin taas Atorinassa, tällä kertaa kouluvalmennuksen merkeissä. Olin kuullut etukäteen, että tamma on herkkä ja hyvä ratsastaa, yksi omistajansa lempihevosista. Harjoitukset olivat tänään simppeleitä, harjoitusravissa istumista pääty-ympyrällä, hevosen asettaminen kulmissa ja pienet pätkät laukan vaihtoja uralla. Hevonen toimi kuin ajatus nekotan alla, vaikka ratsastajan keskittyminen meinasi välillä herpaantua. Hevonen kuitenkin liikkui hieman laiskahkosti ajoittain, johon pyysin nekotaa kiinnittämään huomiota ja vaatimaan hevoselta vähän enemmän, ravi ei saisi olla laiskaa vaan hyvä tempo tulisi säilyttää koko tehtävän ajan. Laukka hevosella pyöri hyvin, eikä laukanvaihdot pienen alkusähläyksen jälkeen tuottaneet sille juurikaan vaikeuksia. Ratsukko pelasi selkeästi hyvin yhteen ja valmennus oli kaikinpuolin onnistunut. Jätin ratsukon tekemään loppuverryttelyt itsenäisesti.


  02.10.2017, kirjoittanut miivi – kouluvalmennus

  Viimeisestä Grand Prix -tason kouluvalmennuksesta, jonka olin pitänyt, oli vierähtänyt jo tovi, ja palauttelin tason tehtäviä muistiini. Päätin palautella valmennettavan ratsukon tänään ihan perusasioihin, mitkä voisivatkaan virkistää nekotan ja Keetan päivää paremmin kuin lisättyjen ja koottujen askellajien väliset siirtymät?

  "Tänään ois ohjelmassa ihan tällänen back to basics, tai no vaativalle tasolle, eli kootut ja lisätyt. Alkuun voit ottaa molempia lävistäjillä, niin mä nään miten toi sun tammas liikkuu", aloitin ohjeistamaan ratsukkoa. Keeta liikkui hyvin, se oli kauniissa muodossa ja liike kulki hyvin läpi selän, kuten tamman tasoisella hevosella kuuluikin. Ensimmäiset siirtymät menivät plörinäksi, tamma meinasi pudota ravista kokonaan pois nekotan pyytäessä sirtä siirtymään lisätystä ravista koottuun. Tätä tapahtui myös muissa askellajeissa siirtyessä lisätystä koottuun. Se oli kuitenkin vain alkukankeutta, valmennuksen lopussa ratsukko teki niin upeasti työtä käskettyä, että en voinut kuin kehua heitä. Kumpa valmentaminen olisi aina näin helppoa; kaikki ongelmat häviäisivät kun ratsu saisi jutun juonesta kiinni.


  12.10.2017, kirjoittanut Isla – kouluvalmennus

  Keeta oli hieno näky ratsastajansa Nekotan alla, kun seurasin ratsukon alkuverryttelyjä haukan katseella. Verryttelyjen päätyttyä pyysin Nekotaa kokoamaan Keetan koottuun raviin ja siirtymään pituushalkaisijalle, jossa ratsukon tulisi suorittaa 20 askeleen passagesarja A:n ja I:n välissä. Tehtävä onnistui hyvin, joten lisäsin tehtävänantoon siirtymän koottuun laukkaan passagen jälkeen ja piruetin G-kirjaimeen. "Pohje taaksepäin ja istunta syvemmälle Nekota, nyt Keeta työskentelee epätasapainossa." Neuvoin ratsastajaa hänen ohjatessa tammaansa laukkapiruetilla. Nekota korjasi asentoaan ryhdikkäämmäksi johon Keeta reagoi nopeasti alkaen työskentelemään tasapainoisesti koko kehollaan. "Nyt näyttää hyvältä, sitten uralle vasempaan suuntaan, siirtymä takaisin koottuun raviin ja sulkutaivutukset H:sta E:hen." Sanoin Nekotalle ja ratsastaja teki työtä käskettyä ohjaten hevosensa uralle ja esittäen tasaisen varmasti sulkutaivutuksia. Teetin ratsukolla vaihtelevasti ravi- sekä laukkatehtäviä, enkä päästänyt ratsukkoa tässä valmennuksessa helpolla. Valmennuksen loppuhetkillä ratsukon työskentely näytti sujuvalta ja rennolta, jota kehuin ääneen sillä rento hevonen täysin koottuna ja kuulolla ei ollut itsestäänselvyys. "Viimeisenä tehtävänä siirtymä koottuun käyntiin, B-F välillä keskikäyntiä ja siirtymä kootussa käynnissä pituushalkaisijalle. Hae kevyempää muotoa, ei luotiviivassa kulkemista. X:n kohdalla takaosakäännös ja sitten voimme päättää tämän päiväisen työskentelyn." Sanoin ja katsoin rautiaan tamman ja sen selässä töitä tekevän keskittyneen ratsastajan suoritusta viimeisellä tehtävällä, jonka jälkeen kiitin hyvästä työskentelystä Nekotaa.


  14.10.2017, kirjoittanut nekota – "Muutto uuteen talliin"

  Keetan kanssa muutto Atorinan uusiin tiloihin ei tapahtunut ihan ensimmäisten joukossa, vaan jonkin aikaa Keetan edellisen varsan syntymästä. Jo hieman ikää kerännyt tamma ei varmasti tottuisi muutokseen yhtä helposti kuin nuoremmat, kilpailevat hevoset, jotka matkustivat jatkuvasti ja olivat tottuneet elämään muutoksessa. Keeta taas oli asunut jo vuosikausia Atorinan vanhassa tammatallissa, jonka katot jo vuosivat ja ikkunanreunoista tuli kylmää ilmaa sisään. Lyhyen matkan aikana trailerissa Keeta oli hyvin rauhallinen ja uuden tallin pihalla haisteli ilmaa tutkivasti, mutta näytti hyväksyvän muutoksen samantien. Uudessa karsinassaan se löysi heinäpaalin nopeasti eikä tuntunut juurikaan välittävän paikanvaihdoksesta. Olin selkeästi aliarvioinut Keetan sopeutuvuuden, mutta parempi niin. Uudessa tallissa Keeta saisi rauhassa oleskella tulevien varsojensa kanssa, jos sellaisia enää tulisi. Oli Keeta nyt kuitenkin jo kolmen varsan emä ja varsin loistava sellainen.


  19.10.2017, kirjoittanut Aino H. – kouluvalmennus

  Keeta oli jo verrytelty saapuessani paikalle, joten asetin vain pikaisesti puomit maahan ja pyysin kaksikkoa tekemään vielä muutaman avo- ja sulkutaivutuksen. Oli pakko mainita nekotalle ohimennen, että jo alussa kaksikon yhteistyö näytti sujuvan loistavasti ja tamma liikkui eteenpäin soljuvasti ja upean näköisenä. Puomit oli asetettu kahdeksikon keskelle, ja niiden päällä oli tarkoitus vaihtaa laukka, mutta vielä ennen tehtävää laitoin kaksikon työstämään pohkeenväistöä niin käynnissä kuin ravissakin. Kun pohkeenväistö sujui, sai kaksikko lyhyiden välikäyntien jälkeen siirtyä laukkatehtävälle. Nekota ratsasti Keetaa tasaisen kauniisti eteenpäin ja muutamaa rikkoa lukuunottamatta laukanvaihdot sujuivat upeasti. Päätimme lopetella pikkuhiljaa, vaikka Keeta liikkuikin kevyesti ja nätisti. Jätin hetken päästä kaksikon verryttelemään vielä ravissa ja käynnissä kaksistaan kentälle.


  15.11.2017, kirjoittanut nekota – "Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa"

  Keeta toi kotiin niinkin harvinaisen palkinnon kuin KRJ-I. Ylpeys ei riitä kuvaamaan tunnetta, jota tunnen tammat puolesta tilaisuuden parhailla pisteillä, eikä häpeä sitä tunnetta, jota tunsin laatuarvostelupaikalla. “Hieman” ruostuneet taitoni käsitellä hevosia laatuarvostelussa eivät selvästikään olleet riittävät tai muistini tapahtumien tyylistä kovin tuore, kun minä pieruratsastushousuissani toljotin suu auki ohi käveleviä, minua nenänvarttaan pitkin katsovia kiiltäväsaappaisia huippuhevosten esittelijöitä. “Sattuko tulemaan mitään muita vaatteita mukaan?” mumisin apulaiselleni Jaimelle. Tämä virnisti ja tarjosi minulle repun, josta onnekseni löytyi edes jonkinlaiset puhtaat ratsastushousut, joissa voisin esitellä puhtaan, kiiltävän, letitetyn ja täysin puunatun Grand Prix -hevoseni itsekin hieman edustavamman näköisenä, enkä sennäköisenä, että olen juuri noussut sängystä enkä välitä pätkääkään palkinnosta. Noh, ykkönenhän me saatiin, edelleen pitkien tuijotusten saattelemana, mutta ehken minä ollut se pääasia, vaan Keeta, tilaisuuden paras hevonen.


  04.12.2017, kirjoittanut nekota – "Aina"

  “Milloin Keeta tuli Atorinaan?”
  “En mä muista. Se on vähän niinku aina ollu täällä.”

  Hymyillen silitin kauniin rautiaan tamman otsaa, kun se sulki silmänsä ihan kuin olisi pitänyt sitä silitystä maailman parhaimpana juttuna. Tamma ei ollut enää mikään nuorea ja vetreä kilparatsu, vaan jo eläköitynyt entinen siitostamma. Ja kilparatsu, oi sitä se todellakin oli ollut. Kyllähän me vuosia kilpailtiin Keetan kanssa, aina niin hyvällä menestyksellä, etten voinut uskoa sitä onnenpotkua minkä koin, kun tämän hevosen itselleni ostin Rêve de Haussean kasvattimyynnistä ikuisuus sitten. Silloin Atorina oli vasta suunnitelma, tyhjä talli, unelma mahtavista kouluhevosista. Silloin ihastelin estehevosia, notkeita ja vetreitä hannovereja ja taustalla tulivat maan oikea ylpeydenaihe, hollantilaiset. Nyt en voisi olla onnellisempi siitä, että satuin hankkimaan jokusen kouluhevosen, hollantilaisen sellaisen, ja kasvatukseni pääsi myöhemmin sillä saralla kukoistamaan. Nyt Keeta, yksi kantatammoistani, oli isoäiti monelle varsalle – yksi niistä ollen vastikään Atorinaan syntynyt upea musta tammavarsa Kaoru. En voisi olla ylpeämpi Keetasta tai ylipäänsä mistään hevosesta – en varsinkaan, kun se on saavuttanut kaiken, mistä haaveilin ja enemmän.